Jó ég, mibe fogtam! Kb. ezt gondoltam az elején. Főleg úgy, hogy fondant kellett főznöm hozzá, amit még soha az életemben nem csináltam. Nézegettem a neten a recepteket, a praktikákat, de túl sok nem volt, ráadásul a legtöbben nem saját maguk készítik, hanem készen veszik. Belefogtam: lesz, ami lesz!

Piskóta elkészítése

Hozzávalók (16 db mignonhoz):

5 db tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt (én most gluténmentes Nativa Teff sütilisztet használtam)

Először piskótaválasszuk szét a tojást, a fehérjét verjük fel félig, majd lassan adagolva bele a cukrot, amivel már egészen keményre verjük. Ha meg van, mehet bele a sárgája, amit most már egy fakanállal, óvatosan keverünk hozzá, akárcsak a lisztet, szépen, adagonként, hogy ne törjük rommá a habot.  Terítsük egy papírral kibélelt magasabb tepsibe. 170 fokos sütőben – majdnem teljesen alulra tegyük a tepsit a sütőben a rácsra – süssük addig, amíg kész nem lesz.



Krém elkészítése

Hozzávalók: 

0,4 dl tej
1 cs oetker vanília puding
10 dkg vaj
4-8 ek cukor (tessék menet közben kóstolni)

Egy tűzálló tálba öntsük a tejet, szórjuk bele a pudingot és keverjük el. Én az ilyen krémeket mindig kézi habverővel keverem el és főzés közben is azzal kevergetem. Most is így tettem, irány a tűzhely, elkezdtem főzni (amúgy eredetileg nem ez van a pudingra írva, de én akkor is így szoktam és kész). Sűrűn kavargattam, majd mikor felforrt és besűrűsödött, lehúztam a tűzhelyről.

Jöhet a vaj! Itt szeretném jelezni, hogy sokan félnek tőle, hogy összekapja a vajat a forró puding és kicsapódik. Nálam még ilyen soha nem történt meg, de esélyes, hogy pl. margarinnál, vagy vacak minőségű vajnál lehet ilyen. Ha félünk tőle, akkor várjuk meg, amíg a puding langyosra hűl és csak utána elegyítsük a cukorral összekevert vajjal. Én egyből a forróba kockázom a vajat és vadul keverem a habverővel, ha pedig szép selymes, akkor adom hozzá a cukrot.



Fondant (cukormáz) elkészítése

Hozzávalók: 

25 dkg cukor
1 dl víz
1 kk ecet
ételfesték (el is hagyható)

Egy blogon láttam a receptet, azért nem szúrom be, mert az illető is olvasta egy fórumban, de nem tudta ki írta eredetileg, tehát a forrás így ismeretlen. Főzzük fel a cukrot a vízzel alacsony hőfokon, és közben végig kevergessük. Amikor forr, akkor mehet bele az ecet, elvileg ettől nem fog kristályosodni. Golyó próbáig főzzük – kb. 5 perc volt nekem – ami azt jelenti, hogy egy pohárba tegyünk hideg vizet, a fondant akkor jó, hogy ha a cukormázból egy cseppet a vízbe pöttyintünk és végre golyóvá áll össze (azaz végre nem oszlik szét azonnal, ahogy a vízbe ér).

Öntsük át egy hideg vízzel kiöblített tiszta lábasba, a tetejét fröcsköljük be egy kevés vízzel és tegyük félre hűlni. Ha ezen is túl vagyunk, kezdjük el kevergetni – ez volt a receptben. Na, az enyém beton kemény volt, úgyhogy konkrétan csak kapargatni tudtam egy kanállal -ez van a hármas kép jobb oldalán – és láss csodát, amit lekapartam, tényleg egész puha lett és kifehéredett. Vissza a tűzre, elkezdtem melegíteni, és mivel még így is túl sűrű volt, kis vízzel is hígítanom kellett. Valószínűleg túlfőzhettem az elején a mázat, de ez csak tipp. Ekkor adtam hozzá sárga ételfestéket is. Igen, tudom, az ördögtől való, de valahogy túléltük (most is). Ja, mindezt már akkor csináltam, amikor a sütit már összeállítottam, tehát a cukormáz visszamelegítése közvetlenül a bevonás előtt történjen!



A süti összeállítása:

A piskóta széleit levágtam, hogy szép, egyenes legyen, majd három lapra vágtam és megtöltöttem a krémmel. Felkockáztam, majd betettem a hűtőbe kicsit hűlni, meg összeszokni. Ezt követte a cukormázzal bevonás. Egyenként átszúrtam szerencsétlen sütiket egy hurkapálcikával, és elkezdtem kanállal rámerni a fondant. Elvileg belemártani is lehet, de nekem még mindig elég sűrű volt a cucc, úgyhogy marad ez a verzió. Amikor a teteje, meg az oldalak is mázasak lettek, akkor elkészültem. (Ha a máz közben visszakeményedik a sütik bevonása közben,  újra kell melegíteni.) A végén a maradék mázat beszíneztem pirosra és csíkokat húztam rá. Nem is lett rossz, ugye?

http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2019/01/mignon1-1024x740.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2019/01/mignon1-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárucukormáz,fondant,mignon,piskóta,pudingJó ég, mibe fogtam! Kb. ezt gondoltam az elején. Főleg úgy, hogy fondant kellett főznöm hozzá, amit még soha az életemben nem csináltam. Nézegettem a neten a recepteket, a praktikákat, de túl sok nem volt, ráadásul a legtöbben nem saját maguk készítik, hanem készen veszik. Belefogtam: lesz, ami lesz! Piskóta...Gasztronómia, életmód és ami még belefér