Rizskoch (rizsfelfújt)

Rizskoch (rizsfelfújt)

Szeretem a rizskochot, mert viszonylag könnyen összedobható süti, ami tulajdonképpen nem is süti, inkább desszert kategória. Vagy süti…?! Na, most elbizonytalanodtam, úgyhogy hívja mindenki úgy, ahogy akarja, az a biztos. Akár rántott húsnak is. Bár az már kissé hülyeség lenne, de szólás szabadság van, úgyhogy tartsuk tiszteletben mégis ezt a választást is.

Hozzávalók:

20 dkg rizs
1 l tej
2 dl víz
4-8 db tojás (ki, hogy szereti, én 6-ot használtam)
vanília (kikapart belső/kivonat/aroma)
citromhéj
1 csipet só
6-8 ek cukor
lekvár a tálaláshoz – én Legjava borsos, mentás eperszósszal tálaltam



Első körön ̶r̶á̶n̶t̶o̶t̶t̶ ̶h̶ú̶s̶t̶ tejberizst kell kreálni, mert, hogy ez a rizskoch alapja. Tudtuk? Biztos tudtuk, de ha nem tudtuk, most megtudtuk. Ehhez mossuk meg jól a rizst – mert mindenféle izémizé lehet benne, ami nem tesz jót – azaz engedjük fel jó néhányszor vízzel, majd öntsük le róla. Bár egyesek szerint még jobb, ha órákig áztatjuk hideg vízben. Mindegy, tegyünk úgy, ahogy meggyőződésünk szerint tennünk kell. Aztán keressünk egy tapadás mentesnek gondolt lábast, borítsuk bele a rizst, öntsük nyakon 2 dl vízzel. Szórjunk bele egy csipet sót – szerintem nagyon kell ahhoz, hogy az ízek összeálljanak, de van aki nem tesz bele – vaníliát és citromhéjat.

Alacsony hőfokon hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a vizet, majd borítsuk rá a tejet. Lehet forró tej is, ha azt akarjuk, hogy a dolgok gyorsabban haladjanak, de én lusta voltam ezzel vacakolni. Főzzük a tejben puhára a rizst, aminek az idejét nehéz meghatározni, mert van, ami pikk-pakk megpuhul, míg más fajta rizzsel sokáig kell szöttyögni. Kevergessük is néha, mert egyes rizsfélék nagyon hajlamosak először letapadni, aztán meg konkrétan vastagon és reménytelenül odaégni. Ha kész, adjuk hozzá a cukor felét és hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.

Jöhet a tojás része a dolgoknak, amit csak akkor kezdjünk el, ha a rizs már tényleg nem meleg. Válasszuk szét a tojásokat, a sárgája mehet a rizsbe – keverjük el – a fehérjét pedig verjük fel először félig, aztán adagoljuk hozzá a maradék cukrot is fokozatosan, és azzal verjük keményre. Forgassuk bele a habot is a rizsbe, majd az egészet öntsük át egy sütőpapírral bélelt formába és 180 fokon süssük addig, amíg szép piros lesz a teteje. Ha kihűlt szeleteljük és tálaljuk például olyan különlegesen finom, fűszeres, borsos-mentás eperszósszal, amivel én.

 





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..