Hozzávalók a vaníliakrémhez:
2 csomag főzős vaníliapuding
100 g vaj (vagy margarin – vagy el is hagyható)
1 liter tej (növényi is lehet)
6-8 kanál cukor (édesítőt is használhatunk)
Babapiskótás réteghez:
400 g babapiskóta (én gluténmentest használtam)
kb. 3-4 dl tej a mártogatáshoz (növényi is lehet)
2-3 evőkanál rum (vagy 2-3 teáskanál rumaroma)
kb. 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaó
kb. 4-5 evőkanál porcukor (édesítőt is használhatunk)
Egyéb hozzávalók:
Tejszínhab (növényi is lehet)
1 marék durvára tört dió
1 marék mazsola
2-3 evőkanál rum (vagy 2-3 teáskanál rumaroma) a mazsola áztatáshoz
3-6 evőkanál kakaó + 3-6 evőkanál cukor (vagy édesítő) ha, plusz csokiszószt szeretnék a tálaláshoz (vehetünk kész csokiszószt is)
100 g csoki tortabevonáshoz
1 evőkanál olaj a tortabevonó csokihoz
Első körön főzzük meg a vanília pudingot a zacskón található módon. (Előtte bevallom, hogy nem volt otthon vanília, csak tejszín ízű pudingom, ezért én abba tettem vanília kivonatot, és azért sem olyan sárga színű a krémem.) Vagy ne foglalkozzatok az instrukcióval és csináljátok úgy, ahogy én szoktam, azaz hidegen keverjétek össze a 2 csomag pudingport az egy liter tejjel, majd sűrűn kevergetve főzzétek össze addig, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, akkor mehet bele a cukor/édesítő (kóstoljátok, mindenki más édességi szinten szereti.) Sokan állítják, hogy ha forrón teszik bele a vajat, akkor összeugrik. Nálam ez még soha nem fordult elő, mindig forrón keverem hozzá és kifejezetten selymes és sima marad. De ha féltek tőle, hűtsétek ki és úgy keverjétek hozzá, viszont akkor szükség lesz robotgépre is, hogy jól belekeveredjen.
(Ha nem szeretnétek bolti piskótát használni, van hozzá receptem: ITT. )Készítsük elő a babapiskóta fürdőt: ehhez öntsünk kb. 2 dl tejet egy tálba, keverjünk hozzá 1-2 evőkanál rumot (vagy 1-2 teáskanál rumaromát) és mondjuk 2 evőkanál porcukrot/édesítőt. Keverjük el. Egy másik tálban keverjük el kb 1 dl tejet, 1 evőkanál rumot (vagy 1 teáskanál rumaromát), 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaót és 1-2 evőkanál porcukrot.
A piskótát osszuk 3 felé. Az első harmadot a rumos-tejbe mártogassuk és tegyük a tortaforma aljára (én 24 cm átmérőjűt használtam). Kenjük rá a vaníliakrém harmadát. A második adag piskótát a kakaós-rumos-tejbe mártsuk. Kenjük rá a vaníliakrém második harmadát. A harmadik adag piskótát ismét a rumos-tejbe mártsuk. Kenjük rá a maradék vaníliakrémet. Ha valamelyik mártogatós cuccból kevés lett, persze keverjünk még be belőle. Ha kész, mehet a hűtőbe legalább egy órára.
A mazsolát öntsük fel rummal/rumaromával, és ha nem lepi el, egy kevés vízzel is. Ázzon benne a kicsike tálalásig. Ezt persze már alapból a rétegek közé is lehetne szórni, de mivel nálunk csak a férjem szereti, ezért az övére tálalás előtt szoktam rakni. Mi kihagyjuk, köszönjük. Ha szeretnénk csokiszószt a tálaláshoz (szerintünk úgy jó, ha azért tocsog a somlói, akkor is, ha hamis és akkor is, ha torta), akkor egész egyszerűen keverjünk ki egymással néhány kanál kakaót és cukrot/édesítőt és engedjük fel annyi forró vízzel, hogy sűrű szószt kapjunk (kevéske víz kell hozzá, pár kanál). Vagy vegyünk kész csokiszószt és annyi.
Amikor a süti kicsit hűlt, akkor gőz fölött olvasszuk fel a csokit, majd keverjünk hozzá egy evőkanál olajat. Vagy olvasszátok fel a mikróban, viszont ott óvatosan kell, néhány másodpercenként kötelező átkeverni, különben tönkremegy az egész. Én szeretek veszélyesen élni, így mindig mikrózok. Itt is a végén kell bele persze az olaj, keverjük is hozzá. A folyós csoki mehet rá a tortára. Amíg még olvadt, szórjuk rá a durvára tört diót. Ismét mehet vissza a hűtőbe pár órára (vagy akár egy éjszakára) és már csak a tálaláskor jöjjön ki. Ekkor vegyük ki a tortaformából, tegyük tányérra, nyomjunk rá tejszínt, locsoljuk meg azt is vékonyan csokiszósszal (ha akarjuk) és persze tálalásnál minden szelet tortához adjunk még egy kis csokiszószt is (persze csak, ha szeretnénk.)