Töltött paprika

Töltött paprika

Sokak kedvence, bevallom, mi is nagyon szeretjük, úgyhogy határozottan növeljük a statisztikát. Sőt, ha sok paprika terem nyáron anyásomnál, időnként a fagyasztóba is teszek kimagozva, hogy télen is legyen. Ez utóbbi esetén fontos, hogy jeges állapotban töltsük meg, mert ha kiolvad már nehéz és csak a kihívásmániásoknak ajánlott vele küzdeni. Nekik viszont kifejezetten. És igen, tudom, télen is lehet kapni paprikát, de az nem olyan ízű (jó ég, már én is ezzel jövök…?! Ezt az öregedés egyik jelének vélem. Pontosabban: ezt is.)

Hozzávalók:

0,5 kg darált hús
10-15 dkg rizs
6-8 paprika
1 kisebb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás (el is hagyható)
só, bors, (cukor)
zeller zöld
1-2 liter paradicsomlé



A paradicsom alappal célszerű indítani, mert annak illik felforrni, mielőtt a töltött paprikát beletesszük. Öntsük a paradicsomlevet egy lábasba, adjunk hozzá 1-2 tk sót, 0,5 tk borsot és dobjunk bele egy kis zeller zöldet is, amit még Benke Laci bácsitól láttam egy nagyon régi műsorában. Ha a paradicsomlé nagyon savanyú, egy kevés cukor is mehet bele, főleg, ha édeskésen szeretjük. Mi igen.

Amíg a paradicsomszósz melegszik, addig nem reszeljük/vagy apró kockákra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá az átmosott rizst, a húst és ha szeretnénk beletenni, a tojást is. Ja, és kb. 0,5 tk borsot és 1-2 tk sót is. Mossuk meg a paprikákat, vágjuk ki – vagy nyomjuk be és húzzuk ki – a magházát és töltsük meg a jól elkevert töltelékkel. Nem kell nagyon telenyomkodni, mert a rizs térfogata igencsak megnő főzés közben. Ha a paradicsomszósz felforrt, mehetnek is bele. (Én csináltam néhány gombócot is, amit nem töltöttem paprikába.) A főzési idő hús és rizs függő, de nagyjából egy óra. Ha nem vagyunk benne biztosak, vágjunk ketté egy gombócot és vizsgáljuk meg közelebbről a helyzetet.

Ha a paradicsomszósz a főzés végére sem sűrűsödne be, viszont úgy szeretjük, akkor habarjuk be: 2-3 tk lisztet (gluténmentesen: rizslisztet) keverjünk ki fokozatosan, csomómentesre fél-egy deci vízzel, majd öntsük hozzá a szószhoz és főzzük még néhány percig. Az enyém simán besűrűsödött.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..