Igazán finom tzatzikit igazi görög joghurtból lehet készíteni, amihez itthon én még nem soha nem jutottam hozzá. Persze árulnak ilyen néven ilyen-olyan termékeket, de ezek köszönőviszonyban sincsenek azokkal, amiket Görögországban – bármelyik sarki boltban – vásárolhatunk. De mivel én arra az ízre vágytam, ezért kénytelen voltam kicsit kreatív lenni és belenyúlni az eredeti receptbe.
Hozzávalók:
2-4 kígyóuborka
2 nagy dobozos görög joghurt (a natúrnál még “magyar görög joghurtok” is jobbak egy fokkal)
5 dkg krémfehér sajt vagy feta sajt (ez a titok)
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 kk apróra vágott kapor
2-3 kk só
Nehéz mennyiségeket írni, főleg az uborkánál, így ezek a mennyiségek inkább csak irányadók. Először is mossuk meg az uborkát, vágjuk le a végeit és vágjuk csíkokra. Reszelni is lehet, de ha van klassz szeletelőnk, ami tud csíkokat is vágni, az még jobb. Sózzuk meg alaposan és hagyjuk állni legalább negyedóráig.
A krémfehér/feta sajt a titok, ahogy már írtam. Ha ezt jó alaposan szétnyomkodjuk villával és a joghurthoz keverjük, akkor egy igazi, “görög görög joghurthoz” hasonlót kapunk, ami már kissé sózza is az egészet. Tegyük bele a reszelt fokhagymát és a kaprot is.
Ha az uborka klasszul levet eresztett, nyomkodjuk ki, adjuk a joghurt alaphoz és jó alaposan keverjük el. Kóstoljuk meg, ha kell sózzuk, majd hagyjuk állni a hűtőben 1-2 óráig.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!