Több mártogatós szósz van fent a Ceruzababon, például kápiás padlizsánkrém, tonhalkrém, vagy akár a tzatziki is, ez most egy újabb a sorban. Mi nagyon szeretjük, főleg pirítós csíkokkal tunkolva.
Hozzávalók:
100 ml tejföl
4 db kockasajt (tömlős sajtot is használhatunk, abból nyilván nem kell 4 db)
nagyjából 5 cm (fura így megadni, ugye?) kígyóuborka
nagyjából egy evőkanálnyi nagyon apróra vágott (vagy reszelt) hagyma
egy köteg kapor (ki is hagyható, de én imádom)
só, bors
Az uborkát mossuk meg és a kisebb sajtreszelőn reszeljük le. Egy tálban villával jól nyomkodjuk össze a kockasajtot. Adjuk hozzá a hagymát (amúgy lehet zöld vagy metélőhagyma is), a sót, a borsot és az apróra vágott kaprot.
Fokozatosan keverjük bele a tejfölt és végül a kézzel jól kinyomkodott uborkát is. Hűtsük le, hagyjuk legalább 1 órát a hűtőben állni és már tunkolhatjuk is.