Szerettem volna egy olyan hagyományos, perec ízű rudat gyártani, amivel lehet avokádókrémet is jól tunkolni. Végül ezt hoztam össze, nagyon ízlett a családnak és a zöldségkrém – vagy a tonhalkrém – is tökéletesen ment hozzá. És igen: direkt raktam őket közel egymáshoz, hogy olyan legyen, mint a slanac (aminek sosem jut eszembe a neve, most is súgtak, csak azért tudom).

Hozzávalók:

330 g Nutri Free Mix Per Panne gluténmentes kenyérliszt
1 ek (10 g) útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt)
1 ek (15 g) tápióka keményítő (vagy +1 ek liszt)
12 g só
1 ek olaj
20 g vaj
100 ml tej
150 ml víz
20 g friss élesztő (vagy 1 cs szárított)
25 g cukor

Először a száraz anyagokat kevertem össze a belemorzsolt élesztővel, majd ment hozzá az összes többi, kivéve a vajat. A víz és a tej langyos állapotban, mert az élesztőgombák sem a hideget, sem pedig a forrót nem kedvelik. Ők már csak ilyenek, fogadjuk el. Ha már szépen összeállt a tészta, ment bele a vaj is, azzal kevertem el teljesen készre.

Hagytam állni kb. 10 percet, utána olajos kézzel rudakat formáltam belőle és sütőpapírral bélelt tepsiben kelesztettem még úgy 30 percen keresztül. Ezt követően bedugtam a 180 fokos sütőbe, 10 percet sülni hagytam, majd kivettem és meglocsoltam sóhabbal.

Sóhab hozzávalói:

4 tk liszt
3 tk só
kevés víz

Sűrű, alig keverhető, de némileg azért még csurgatható állagra van szükségünk. Ha túl sűrű, tegyünk még hozzá vizet, ha túltoltuk a folyadékot, adjunk még hozzá lisztet.

A sóhabbal süssük készre a rudakat, aztán jól együk meg. Persze ebből a receptből hagyományos pereceket is készíthetünk.


http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/05/sosrud-1-1024x542.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/05/sosrud-1-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárusós perec,sós rúdSzerettem volna egy olyan hagyományos, perec ízű rudat gyártani, amivel lehet avokádókrémet is jól tunkolni. Végül ezt hoztam össze, nagyon ízlett a családnak és a zöldségkrém - vagy a tonhalkrém - is tökéletesen ment hozzá. És igen: direkt raktam őket közel egymáshoz, hogy olyan legyen, mint a slanac (aminek...Gasztronómia, életmód és ami még belefér