Sütés nélküli epertorta egyszerűen

Sütés nélküli epertorta egyszerűen

Imádjuk a csupa hab, csupa gyümölcs és persze az egyszerűen, sütés nélkül elkészíthető, könnyű gyümölcstortákat. Ha van friss, nyári, szabadtéri eperből a legfinomabb.Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín, növényi tejszín, vagy cukrászhab (én most ez utóbbiból készítettem)
  • 500 g eper + néhány szem díszítésnek
  • 100-200 g babapiskóta (én most Schar gluténmentesből használtam olyan bő 100 g-ot)
  • ha szükségesnek érezzük akkor + porcukor vagy édesítő (cukrászhabnál és nagyon édes epernél nem biztos, hogy kell)
  • Ha habtejszínt használunk, akkor +1 csomag (20 g) instant zselatin fix (tudjátok, amit nem kell főzni sem) vagy ha nagyon lédús az eper, mehet bele kettő is, úgy tuti stabil lesz a hab (növényi tejszín és cukrászhab esetén erre nincs szükség, azokból alapból tartós, kemény habot lehet verni)


Szoktátok kérdezni, úgyhogy most azzal kezdem: 25 cm átmérőjű a tortaformám 🙂 De vágjunk is bele, kezdjünk a babapiskótával, amit használhatunk szárazon, vagy belemárthatjuk akár vaníliás tejbe, vagy pl. eperlébe is (vagy kenőtollal átkenhetjük ezekkel). Sőt, közben eszembe jutott az eper turmix is, vagy kb. mindent, amit odaillőnek érzünk. De, ha szárazon használjátok, mint én, az se baj: akkor is pár óra múlva megszívja magát annyira, hogy puha legyen.Akárhogy is, a babapiskótából tegyünk szorosan egy sort a csatos tortaforma aljába. Ha van olyan celofán szerű izénk – van valamilyen spéci neve is a tortához használatosoknak, de én még soha nem vettem, úgyhogy nem is jut az eszembe – akkor előtte tekerjétek azzal is körbe a formát. Könnyebb utána kiszedni és simább is lesz az oldala. Ha nincs, akkor ne foglalkozzunk ilyesmivel. Haladjunk is tovább. Darabolhatjuk a babapiskótatát, sőt nyilván kell is, mert ritkán kapni olyan verziót, ami pont passzol 🙂 Itt szeretném megjegyezni, hogy van az oldalon házi babapiskóta recept is, azt is be lehet vetni, naná, hogy igen!

Jöhet a krém! Én cukrászkrémet használtam, amit lehet fújozni, mert nem igazi tejszín, de mi szeretjük és kész. Fogadjátok el. A lényeg, hogy verjük fel az előtte JÓL LEHŰTÖTT tejszínt/cukrászkrémet/növényi habot úgy, hogy szép, kemény legyen (vigyázat, a sima tejszín túlverhető, és a végé vajköpülés lehet belőle!) Egy külön tálban pürésítsük az epret, amihez keverjük hozzá a zselatint is, ha hagyományos habtejszínt használunk. Én az epret darabolóba tettem – trendin mondva: cutter – de pl. turmixgépen is tökéletes lesz. Legyen eperpüré a végén, az a lényeg. Fakanállal – vagy valami hasonlóval – keverjük össze az eperpürét a habbal, de ha cukrászhabot vagy növényi tejszínt használtatok, akkor robotgéppel is lehet. Pl. azzal amivel a habot felvertétek (a hagyományos tejszínt túl és szét lehet verni, a cukrászhabot és a növényi tejszínt nem igazán, annak nem árt). Kóstoljuk meg. Ha szükségét érezzük, tegyünk bele cukrot vagy édesítőszert.Mehet is az eperhab az babapiskótára! Kenegessük el szépen, és ha nem felejtettünk el hagyni epret díszítésnek, tegyük azt is a tetejére. Én csak rusztikusan rászórtam, nem akartam túl szabályos, szépen körbe rendezett formákat. Szeretem az ilyen káoszos dolgokat (passzol az egyéniségemhez). Ha ez is meg van, tegyük a hűtőbe jó néhány órára. Legalább háromra, de az se baj, ha többre. Amikor ez is meg van, távolítsuk el a tortakarikát, és együk jól meg a tortát. Isteni. Szerintünk legalábbis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420