Tudjátok, a bolognai a darált húsos, a sonkás-gombás meg a milánói. Ez az a szósz, amibe én most nem tettem sem reszelt répát, sem reszelt zellert, de időnként szoktam. Sőt, néha gombát is, most viszont csak a “csupasz” változatát főztem meg, amit persze úgy fejleszthettek tovább, ahogy akartok, akár padlizsánnal vagy cukkinivel is. Sőt, vegán változatban, csak zöldségekkel hús sem lenne ördögtől való dolog.

Hozzávalók:

0,5 kg darált hús
1 db kis-közepes hagyma
2-3 fokhagymagerezd
paradicsomszósz vagy püré (kis konzervből legalább 4 db)
só, bors, majorranna, oregano, bazsalikom

A hagymát apróra vágott formában pároljuk üvegesre – azaz áttetszően fényesre – egy kevés olajon, majd adjuk hozzá darált húst. Addig kell sütögetni, kavargatni, amíg először kifehéredik, aztán kezd sülni, pirulni. (Ha teszünk bele reszelt répát, vagy zellert, azt fél úton adjuk hozzá, ha padlizsánt, gombát vagy cukkinit, azt elég akkor, ha már a hús teljesen megpirult).

Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és a fűszereket: sót, borsot, oregánot, bazsalikomot, majorannát, majd öntsük fel egy jó adag paradicsomszósszal és ha van készleten, akkor friss paradicsom és/vagy szárított paradicsom kockákkal is.

Sőt, mivel én most olajban tartósított szárított paradicsomot adtam hozzá, ezért a hagymát is már alapból ennek a leöntött olaján pároltam.

Ha sűrű – pl. konzerv – paradicsomszószt használtunk, akkor szükségünk lesz hígításra is, ami ez esetben a víz. Öntsük fel annyival, hogy kellemes állagot kapjunk, majd főzzük a szószt legalább 15-20 percig, ha szükséges, időnként adjunk hozzá egy kis vizet, nehogy odakapjon az alja vagy túl sűrű legyen a szósz.

Kóstoljuk meg, ha elkészült, ha kell sózzuk, ha pedig édeskésebben szeretjük, nyugodtan csempésszünk bele egy kis cukrot is. Egyes paradicsomok persze már eleve magas cukortartalmúak, de persze közel sem mind, és az is igaz, hogy nem mindenki szereti az édes-savanyú kombinációt úgy, mint én.

Tésztával és reszelt sajttal tálaljuk, vagy éppen pizzaszószként. Én most pont nem spagettire raktam, hanem másmilyen tésztára, na de ki írja elő, hogy csak azzal lehet?  Sőt, krumplival is ehetjük. Katt ide a receptért!


http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/09/bolognai1-1024x572.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/09/bolognai1-250x250.jpgAntal Viktóriafőételbolognai,paradicsom,tésztaTudjátok, a bolognai a darált húsos, a sonkás-gombás meg a milánói. Ez az a szósz, amibe én most nem tettem sem reszelt répát, sem reszelt zellert, de időnként szoktam. Sőt, néha gombát is, most viszont csak a 'csupasz' változatát főztem meg, amit persze úgy fejleszthettek tovább, ahogy akartok, akár padlizsánnal...Gasztronómia, életmód és ami még belefér