Lencsesalátából ezerféle verzió van, ez egy egyszerűbb, de hogy jól hangozzon, fogalmazzunk úgy, hogy glutén, tej, tojás, szója és sok minden más mentes is. Akár cukormentes is lehet, ha cukor helyett gyakorlatilag bármilyen édesítőt használunk, amilyet szeretnénk. Sőt, ha miután áll pár órát, le is szűrhetjük és tartármártással is összekeverhetjük.
Hozzávalók:
lencse
vöröshagyma/zöldhagyma/póréhagyma/lila hagyma/bármilyen hagymaféle
babérlevél
só (majd írok arányokat is a receptben)
cukor
ecet
őrölt bors
Válogassuk át a lencsét – pont mint Hamupipőke, tudom, tudom, ezt már a lencselevesnél elsütöttem, tán még a főzeléknél is, de ez utóbbiban nem vagyok biztos – majd mossuk meg alaposan és tegyük fel annyi vízben főni, hogy bőven ellepje. Dobjunk bele 1-2 babérlevelet, amit előtte kicsit tördeljünk meg. Szórjuk meg pár csipet sóval és borssal is.
Főzzük puhára, majd hűtsük ki. Klasszikus sós-cukros-ecetes levet készítünk hozzá, de most nem vízbe tesszük, hanem eleve a lencse főzőlevéhez, azaz a kihűlt cucchoz keverjük. Az arányok kb. a következők, de persze egyéni ízléstől is függ: 3 dl vízhez (itt a lencse főzőleve lesz a “víz”, ahogy már írtam) 2 ek ecet (10-15%-osból, 20%-os esetében a fele is bőven elég lesz) és 4-5 ek cukor. Só most nem kell, van már a főzőlében alapból.
Vágjuk bele a hagymát is. Én apró kockákra, de persze lehet karikákra is, vagy félkarikákra, rombuszra, vagy paralelogrammára, ahogy tetszik. Hűtőben hagyjuk állni legalább néhány óráig, de bőven napokig ehető és tovább érlehető. Tálalás előtt persze a babért horgásszuk ki belőle. Ahogy már az elején írtam, a végén összekeverhetjük tartármártással is akár, az pedig egyből egy újabb lencsesaláta variáció lesz, sőt, apróra vágott csemegeuborkát is keverhetünk bele, úgy még finomabb! (A tartár receptjét már a krumplisalátánál leírtam.)
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!