Aki szereti a fánkot, de nem szeretne olajban sütni azért, mert a) nem bírja a gyomra b) nem szeretne olajszagú lenni (az én hajam pl. olyan, mint egy szivacs, és most nem Spongyabobra céloztam) vagy c) nem is túl egészséges, akkor annak ez a recept egy jó megoldási lehetőség. Ja, és még gluténmentes is, ha ezt eddig nem említettem volna.



Hozzávalók:

200 g Glutenix Alfa Mix (csak ebből a lisztből is lehet készíteni)
200 g Schär Mix It (vagy Schär B) (csak ezekből a lisztekből is lehet készíteni)
250 ml tej
2 tojás sárgája
70 g cukor
30 g vaj
20 g élesztő
1 csipet só
citromhéj
vanília (aroma, kivonat, rúd kikapart belseje)

Először mérjük ki egy tálba a száraz hozzávalóvalókat, végül morzsoljuk bele az friss élesztőt is (vagy ennek híján egy csomag szárítottat). Keverjük el, majd adjuk hozzá a nedves hozzávalókat – a tejet langyosra melegítve – kivéve a puha, szoba hőmérsékletű vajat. Miután a tésztát jól eldolgoztuk, mehet bele most már a vaj is, azzal is keverjük el. agyon lágy, nagyon puha tésztát kapunk, de ez pont így jó. Takarjuk le a tálat, és hagyjuk kelni kb. 20 percig.

Ha ezen is túl vagyunk, nagyon olajos kézzel “gombócozzuk” ki a tésztát, majd tegyük egyenként az olajjal kikent forma mélyedéseibe. Ismét kelesszük, most már kb. fél óráig. Miután szépen megnőttek a kicsikéink, kenjük be őket olajjal és dugjuk gondoskodóan a jó forró sütőbe – ahogy a vasorrú bába is tervezte Jancsiékkal, csak mi legyünk ügyesebbek – és süssük meg mindet 180 fokon.

Amikor elkészültek, és kihűltek én a mézeskalácshoz hasonló (igazából pont olyan) cukormázzal vontam be egy részüket. Nyers tojásfehérjéhez kevertem annyi porcukrot, hogy jó állagú legyen és némi ételfestékkel meg is színeztem. Persze ezt a bevonatot csak cukorból-vízből-citromléből is el lehet készíteni, de mivel nekem úgyis maradt fehérjém, miért ne használtam volna azt? A fele is bőven elég volt hozzá.

http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/10/fank5-1024x592.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/10/fank5-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárucukormáz,fankAki szereti a fánkot, de nem szeretne olajban sütni azért, mert a) nem bírja a gyomra b) nem szeretne olajszagú lenni (az én hajam pl. olyan, mint egy szivacs, és most nem Spongyabobra céloztam) vagy c) nem is túl egészséges, akkor annak ez a recept egy jó megoldási lehetőség....Gasztronómia, életmód és ami még belefér