Hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta

Az egyik kedvenc ételem a hortobágyi húsos palacsinta, aminek persze sok verziója létezik. Különböző húsokat szoktak beletenni, kirántani, meg mindenfélét tenni vele, de szerintem ez az eredeti, és én így szeretem a legjobban.

Hozzávalók a pörkölthöz:

0,5 kg csirkehús
1 db paprika (vagy 1 ek paprikakrém, pl. pirosarany)
1 db paradicsom (vagy 1 ek paradicsompüré)
1 nagy hagyma
1-2 gerezd fokhagyma (el is hagyható)
só, őrölt bors, kömény és pirospaprika
1-2 ek liszt (esetemben: rizsliszt, hogy gluténmentes legyen)
1-2 kis dobozos tejföl



Vágjuk a húst nagyjából hasonló darabokra, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra (ez utóbbit reszelhetjük vagy nyomhatjuk is), a paprikát és a paradicsomot pedig én szintén fel szoktam kockázni. Egy kevés zsíron vagy olajon a hagymát pároljuk üvegesre – azaz áttetszően fényesre – majd húzzuk félre. Tegyük bele a fűszerpaprikát, keverjük el, majd mehet hozzá a többi fűszer, és végül a hús is. Húzzuk vissza a tűzhelyre, kevergessük néhány percig, majd ha kérges lesz a hús, adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fokhagymát és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.

Fedő alatt főzzük egy ideig, majd süssük le – legalább egyszer – teljesen annyira, hogy elfőjön róla az összes víz, majd öntsük fel újra. Jó, ha ezt kb. félkész állapotában tesszük. Mivel most sok szaftra lesz szükségünk, a cél az, hogy a végére, mire a hús teljesen elkészül, bőven maradjon rajta. Pecázzuk ki belőle a húst, majd, a szaftot habarjuk be. Ehhez a lisztet egy kis edényben/pohárban keverjük el fokozatosan 1-2 dl vízzel, és öntsük a szafthoz. Keverjük el, főzzük fel vele, amitől klasszul besűrűsödik (de ne legyen túl sűrű se). Adjuk hozzá a tejfölt is – van, aki a lisztet is ahhoz keveri, de én nem szeretem úgy) és azzal is forrjon egyet még. 



A palacsinta sütését most nem írom le, mert már többször is leírtam az oldalon, különböző variációit is. (Kb. 12-16 palacsintára lesz szükségünk, attól függően, hogy mennyire akarjuk megtömni őket.) Természetesen nálam az összes gluténmentes, csak különböző lisztekből készültek, kattintsatok rájuk:

Térjünk vissza a pörkölthöz: ha van egy rúdmixerünk, amivel a szaftot is átkeverjük és selymesen simává tesszük, majd a lecsontozott (már ha volt egyáltalán csont benne) csirkehúst is pépesítjük. Ha nincs rúdmixerünk, akkor a szaft jó ahogy van, a húst viszont vagy daráljuk le, vagy vágjuk egészen apróra (én egy időben úgy csináltam, jobban is szeretem úgy, csak most nem volt kedvem vele pepecselni).



Ha túl száraznak gondoljuk a húst, tegyünk bele egy kis szaftot is. Amikor meg van, töltsük kisült palacsintákba, és tegyük kiolajozott tepsibe. A végén öntsük le az egészet a szafttal és tegyük a sütőbe úgy 10-15 percre, amíg az egész jól átforrósodik. Tálalás előtt tejföllel is meglocsolhatjuk. 





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..